Κινεζικό το πρώτο πλήρως ηλεκτροκίνητο φορτηγό πλοίο

Η Κίνα μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου υπάρχει και χρησιμοποιείται ένα πλήρως ηλεκτροκίνητο φορτηγό πλοίο. Σύμφωνα με την China Daily, το 2.000 τόνων καράβι ξεκίνησε δρομολόγια στην πόλη Guangzhou, κατά μήκος του ποταμού Pearl.

Μπορεί να διανύσει 80 χιλιόμετρα, ενώ στη συνέχεια χρειάζεται φόρτιση 2 ωρών. Το ίδιο χρονικό διάστημα διαρκεί και το ξεφόρτωμα των προϊόντων που μεταφέρει.

 

Το καράβι έχει μήκος 70,5 μέτρα και μπαταρία χωρητικότητας 2,400 kWh, ενώ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 12,8 χιλιομέτρων. Σίγουρα δεν είναι το ταχύτερο σκάφος που έχει πλεύσει ποτέ, ωστόσο σχεδιάστηκε περισσότερο για να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες προϊόντων, και λιγότερο για να τις παραδίδει στον προορισμό του όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

 

“Καθώς είναι πλήρως ηλεκτροκίνητο, δεν επιβαρύνει καθόλου του περιβάλλον”, σημειώνει ο Huang Jialin, επικεφαλής της εταιρείας Hangzhou Modern Ship Design & Research Co που το σχεδίασε. “Η τεχνολογία πιθανότατα σύντομα θα χρησιμοποιηθεί και σε επιβατηγά σκάφη”.

 

Πάντως, το σκάφος χρησιμοποιείται για τη μεταφορά άνθρακα. Κάτι που δηλώνει πως τα ορυκτά καύσιμα κάθε άλλο παρά άχρηστα είναι ακόμη.